heeft u vragen?
  • LETS biedt dé reinigingsoplossing voor de voedingsindustrie
    Wat is uw vraag?
    Over lets

Dubbel action Hygiënesluis voor Vleeshandel P. van den Berg BV

Datum: 19-10-2017

Als 20-jarige begon Patrick van den Berg, naast zijn werk als chef-slager, met uitbenen. Als zzp’er, welteverstaan. Zijn kennis van de handel die hij van huis uit meekreeg en van het slagersvak, leidde via een aantal interessante zetten en met keihard werken tot Vleeshandel P. van den Berg B.V..
De - in Dodewaard gevestigde groothandel - verwerkt met zo’n 45 medewerkers 1000 varkens per week. Een arbo vraag en een kwaliteitsslag leidden tot een zoektocht naar een ‘double action’ hygiënelijn. LETS BV uit Dronten ging ermee aan de slag.

In het modern ingerichte en strakke bedrijfspand te Dodewaard sprak Meat&Co. met Patrick van den Berg , zijn vrouw Hillegonda en met accountmanager Herman van Losenoord van LETS bv. Hillegonda, die onder meer verantwoordelijk is voor onder andere de kwaliteit binnen het bedrijf, bijt de spits af:
„We hadden natuurlijk al onze procedures. Maar zowel wensen vanuit onze klanten als een infomiddag over arbo wetgeving, bracht ons tot het besluit hier verbeteringen in aan te brengen en daarin zelfs een stapje verder te gaan. Bij het zoeken naar een leverancier ontdekten we dat onze wensen op dat moment, begin 2016, vrij vooruitstrevend waren.”

Double action hygiënesluis
Van den Berg, BRC7-gekwalificeerd met AA status, zocht een hygiënesluis waarbij een pas is vereist om toegang te krijgen tot de sluis. Daarnaast wilden de ondernemende Betuwenaren dat ook bij het verlaten van de werkvloer de hygiënesluis werd gebruikt. Hillegonda: „Het blijkt dat er op veel plaatsen te weinig aandacht is voor voedselveiligheid, maar ook voor preventie voor de medewerkers zelf. Met deze double action sluis - waarbij zowel bij het toetreden, als bij het verlaten van de productieruimte zolenreiniging en handendesinfectie verplicht is - is er hygiëne op de werkvloer, maar ook in de kantine, of waar men na het verlaten van de werkplek maar naartoe gaat. Bovendien is er zo een controle wie op de werkvloer is en hoe lang. Maar zo’n double action hygiënesluis bleek er niet te zijn.”

Patrick: „Wij hebben in het verleden al meer met LETS samengewerkt bij de aanschaf van een schoonmaakunit en toen wij hen benaderden, zijn zij hiermee aan de slag gegaan. Inmiddels staat de sluis er een jaar.”

Motorgestuurd tourniquet
Herman is accountmanager bij LETS: „Met onze sluis is er een optimaal gecontroleerde hygiëne. Ons tourniquet is motorgestuurd en dus niet, wat je meestal ziet, met een magneet. Dit heeft als voordeel dat het tourniquet niet naar achteren is te trekken, waardoor personen kunnen passeren zonder de handen te desinfecteren. Na één slag blokkeert het draaikruis automatisch. Bovendien wordt ontmoedigd de borstels te vermijden, doordat er een puntige driehoeksvorm in het midden van de unit is aangebracht. Het is nog een vrij nieuwe lijn. Het ontwerp is hygiënischer en veiliger. De sluis is als eerste beveiligd tegen bacteriologische verontreiniging van het watertoevoernet, en heeft daarop een patent pending. Het verwijderen van de borstels is heel erg eenvoudig. Het elektra met Siemens besturing, het meest kwetsbare deel, zit in een kast in een kast, dus dubbel beveiligd tegen waterschade. Het is sowieso niet  de bedoeling dat je op zo’n kast de hogedrukspuit zet, maar we weten dat het in de praktijk wel gebeurt. Op deze manier is de elektra  goed beveiligd.”

Elkaar vinden in kwaliteit
Patrick: „Vanzelfsprekend zijn prijs, kwaliteit en service voor ons van belang. Hygiëne is zó belangrijk. Je wilt niet dat de productie een paar uur stil komt te liggen. Maar ik moet zeggen dat we sinds de oplevering geen problemen of storingen hebben ervaren, dus we hebben geen gebruik hoeven maken van deze service. En dat is natuurlijk nog beter.” Herman vult aan: „ Met een team van vijf servicemonteurs op de weg word je als klant altijd vlot geholpen. Achter elke aankoop bij LETS staat een team dat je de garantie kan geven dat de boel blijft draaien.” „Voor ons als leverancier zijn prijs, kwaliteit en service net zo belangrijk richting onze klanten. Daarom geven wij cursussen voor het personeel in de slagerij en geven wij trainingen. Dit wordt erg gewaardeerd,” vertelt Hillegonda.


Ervaring meets ervaring
De vader van Patrick van den Berg hield en verhandelde runderen, zelf werd hij chef-slager en verhuurde zichzelf daarnaast als uitbener. Toen de varkenspest losbarstte en het gebied in de Betuwe gesloten werd, realiseerde Patrick zich dat er een enorm overschot ging ontstaan dat snel weg moest. Op dat moment ging hij zelf verkopen, nog altijd naast zijn baan. Sinds die tijd breidde het bedrijf, ooit gestart in een garage in Ochten, steeds verder uit. Via diverse, steeds ruimere locaties, belandde Vleeshandel P. van den Berg BV uiteindelijk in Dodewaard, waar het tot de dag van vandaag bijna jaarlijks moet verbouwen om de groei te kunnen huisvesten. Runderen en varkens komen op karkasniveau binnen en worden verwerkt tot de door de afnemer gewenste snit.

Van den Berg, dat dit jaar haar 15-jarig jubileum vierde, levert ook kalfs- en lamsvlees. De merken Pork Best en Beef Best komen uit de stal van Van den Berg.

 

Bekijk alle portfolio items